Τι είναι ο Κερατόκωνος;

Προτού αναλύσουμε την νόσο του κερατοκώνου, τις επιπτώσεις που επιφέρει στην όραση και τους τρόπους αντιμετώπισής του, θα δοθούν ορισμένες πληροφορίες για το φυσιολογικό οφθαλμό. Ο ανθρώπινος οφθαλμός θα μπορούσε να συγκριθεί με μια φωτογραφική μηχανή, τόσο στην κατασκευή, όσο και στις αρχές λειτουργίας του. Το μάτι διαθέτει δύο φακούς στο πρόσθιο τμήμα του, τον κερατοειδή και τον κρυσταλλοειδή φακό. Στο οπίσθιο τμήμα του, διαθέτει το ‘φιλμ’, όπου εστιάζονται οι εικόνες, το οποίο ονομάζεται αμφιβληστροειδής. Οι φακοί οφείλουν να είναι διαυγείς και να έχουν σωστές καμπυλότητες, για να εστιάζουν το φως που περνά μέσα στο μάτι, στον αμφιβληστροειδή, και να σχηματίζεται μια καθαρή εικόνα. Αξίζει να σημειωθεί ότι, υπάρχουν παθολογικές καταστάσεις όπου οι φακοί είναι θολοί ή έχουν ανώμαλη καμπυλότητα, με αποτέλεσμα η εικόνα στον αμφιβληστροειδή να μη σχηματίζεται σωστά και η όραση των ασθενών να μην είναι καλή.

Γράφει ο ιατρός

Διακονής Βασίλειος MD PhD

Χειρουργός Οφθαλμίατρος
Διευθυντής Β’ Οφθαλμολογικής Κλινικής
Metropolitan Hospital

Κερατόκωνος

Ο κερατόκωνος είναι η πάθηση που προσβάλει τον κερατοειδή, προκαλώντας λέπτυνση και αλλαγή της φυσιολογικής καμπυλότητάς του, δηλαδή ο κερατοειδής αποκτά κωνικό σχήμα αντί του φυσιολογικού σφαιρικού σχήματος. Έτσι απέκτησε και το όνομα η νόσος , κερατοειδικός κώνος ή κερατόκωνος (Keratoconus). Ο κερατοειδής, είναι ο πιο ισχυρός φακός του ανθρώπινου οφθαλμού, κατά συνέπεια αλλαγές στη φυσιολογική καμπυλότητά του (από τον κερατόκωνο), μειώνουν σημαντικά την όραση των ασθενών. Ο κερατόκωνος εμφανίζεται σε ασθενείς νεαρής ηλικίας, που συνήθως στα αρχικά στάδια είναι υποκλονικής μορφής και δεν προκαλεί κανένα σύμπτωμα, όπως τη μείωση της όρασης. Η πάθηση του κερατοκώνου στην πάροδο του χρόνου, μπορεί να εξελιχθεί με αποτέλεσμα να προκαλέσει συχνές αλλαγές στη συνταγογράφηση των γυαλιών των ασθενών, καθώς υψηλό και ανώμαλο κερατοειδικό αστιγματισμό, με συνέπεια την μείωση της όρασης των ασθενών με κερατόκωνο.

Διάγνωση

Όπως έχει προαναφερθεί στα αρχικά στάδια της νόσου, επειδή επιτυγχάνεται πολύ υψηλού επιπέδου όραση με γυαλιά, δε γίνεται άμεσα αντιληπτός ο κερατόκωνος. Συνήθως οι συχνές αλλαγές στη συνταγογράφηση των γυαλιών, ο υψηλός κερατοειδικός αστιγματισμός, και η μειωμένη όραση σε έναν ή ακόμη και στους δύο οφθαλμούς, οδηγούν σε πιο εξειδικευμένες κλινικές και απεικονιστικές εξετάσεις, όπου γίνεται η διάγνωση του κερατοκώνου. Η πιο σημαντική εξέταση τόσο για την διάγνωση όσο και για την παρακολούθηση του κερατοκώνου, είναι η κερατοειδική τομογραφία, στην οποία απεικονίζεται λεπτομερώς η καμπυλότητα του κερατοειδούς καθώς και το πάχος αυτού. 

Κερατόκωνος & τοπογραφίες κερατοειδούς

Αντιμετώπιση & θεραπεία

Οι δύο βασικοί στόχοι που προκύπτουν σε ασθενείς με κερατόκωνο είναι αρχικά η σταθεροποίηση της νόσου, ώστε να μην επιδεινώνεται η πάθηση με την πάροδο του χρόνου και κατά δεύτερον η βελτίωση της όρασης των ασθενών με οπτικά βοηθήματα, όπως είναι τα γυαλιά και οι  ειδικοί φακοί επαφής. 

Διασύνδεση κερατοειδικού κολλαγόνου

Τα τελευταία είκοσι χρόνια υπάρχει δυνατότητα παρέμβασης με χειρουργική θεραπεία, που επιτυγχάνει σταθεροποίηση της εξέλιξης του κερατοκώνου σε υψηλό ποσοστό, πάνω από 90%. Η θεραπεία αυτή, ονομάζεται διασύνδεση του κερατοειδικού κολλαγώνου, το λεγόμενο cross linking, που έχει τη δυνατότητα να «σκληραίνει» τον κερατοειδή και να αποτρέπει την περαιτέρω λέπτυνση και αλλαγή της καμπυλότητάς του. Η διασύνδεση του κερατοειδικού κολλαγόνου σήμερα, είναι η θεραπεία εκλογής για ασθενείς με εξελισσόμενο κερατόκωνο και είναι μια ασφαλής μέθοδος, η οποία πραγματοποιείται με τοπική αναισθησία. Ο/η ασθενής μετά από τη χειρουργική θεραπεία για δύο με τρεις ημέρες έχει φωτοφοβία, ενόχληση, πόνο, καθώς και χαμηλή όραση, όμως μετά από μια εβδομάδα ανακτά λειτουργική όραση και μετά από ένα μήνα η όραση επανέρχεται σε επίπεδα προ χειρουργείου.

Εφαρμογή της θεραπείας από τον χειρουργό Διακονή Βασίλειο

Διόρθωση της όρασης

Όπως προαναφέρθηκε οι αλλαγές στην καμπυλότητα του κερατοειδούς, καθώς και ο ανώμαλος αστιγματισμός είναι αυτά που μειώνουν την οπτική δυνατότητα των ασθενών με κερατόκωνο, τόσο ποσοτικά, όσο και ποιοτικά. Αξίζει να σημειωθεί ότι συχνά παρατηρούνται παράπονα από τους ασθενείς για διπλωπία, δυσκολία στην νυχτερινή οδήγηση, στη θέαση τηλεόρασης και συνάμα δυσκολία την ώρα του διαβάσματος. Δεν πρέπει να παραληφθεί όμως, ότι στα αρχικά στάδια η κερατοειδική παραμόρφωση δεν είναι σημαντική γι αυτό και ο ασθενής μπορεί να επιτύχει καλή όραση με γυαλιά ή με την χρήση μαλακών φακών επαφής. Όταν η κερατοειδική παραμόρφωση γίνει σημαντική τότε τα παραπάνω οπτικά βοηθήματα δεν προσφέρουν λειτουργική όραση και οι ασθενείς πρέπει να αναζητήσουν πιο σύνθετες λύσεις. Σήμερα, διαθέτουμε μια σειρά από εξειδικευμένους φακούς επαφής (σκληρικοί, υβριδικοί κτλ.) που μετά από κατάλληλη εφαρμογή μπορούν να επιτύχουν εξαιρετικά επίπεδα όρασης για τους ασθενείς με κλινικά σημαντικό κερατόκωνο.

Διαθέσιμοι εξειδικευμένοι φακοί επαφής για κερατόκωνο

Κλινική

Εξοπλισμός τελευταίας τεχνολογίας & χειρουργείο ευρωπαϊκών προδιαγραφών με τα πλέον σύγχρονα μηχανήματα.

Πριν & μετά

Ιατρός που θα απαντήσει σε κάθε σας απορία και θα σας παρέχει την βέλτιστη θεραπεία. Δίπλα σας πριν & μετά το χειρουργείο σας.

Έρευνα

Πάνω από 100 δημοσιεύσεις σε έγκριτα επιστημονικά περιοδικά σε συνεργασία με κορυφαίους επιστήμονες στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

Προσωπικό

Έμπειρο & εξειδικευμένο προσωπικό, απαραίτητο για την καλύτερη δυνατή εμπειρία των ασθενών σε όλη την διάρκεια της θεραπείας.

Διεύθυνση

Metropolitan Hospital
Β’ Οφθαλμολογική Κλινική Ισόγειο
Εθνάρχου Μακαρίου 9
Νέο Φάληρο, 18547

Τηλέφωνο ραντεβού

6938830722

Επείγοντα

6944326680

Email

Email Γραμματείας:
[email protected]
Email Ιατρού:
[email protected]