Φακοί επαφής και καλοκαιρινές διακοπές

Την καλοκαιρινή περίοδο οι περισσότεροι για κάποιο χρονικό διάστημα μεταβαίνουν στα εξώδικα τους ή σε κάποιο νησί για διακοπές και την αναγκαία ξεκούραση. Κατά τη διάρκεια των διακοπών οι συνήθειες και η ρουτίνα της καθημερινότητας, αλλάζει ριζικά.

Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να διαφοροποιείται ενδεχομένως και η σωστή χρήση των φακών επαφής. Ξοδεύοντας χρόνο στις παραλίες, είναι συχνό ότι οι λουόμενοι, είτε αφενός να κοιμούνται στην αμμουδιά, είτε αφετέρου να μπαίνουν στο νερό φορώντας φακούς επαφής. Επιπλέον η επιστροφή στο σπίτι μετά από νυχτερινή διασκέδαση, συνήθως αποτρέπει τους χρήστες φακών επαφής να τους αφαιρούν προτού κοιμηθούν. Τέλος, η χρήση δεξαμενών νερού (πισίνες, υδρομασάζ κτλ.) έχουν υψηλό φορτίο μικροοργανισμών και οι χρήστες φακών επαφής δε θα πρέπει να τους χρησιμοποιούν σε τέτοιου είδους δραστηριότητες.

Γράφει ο ιατρός

Διακονής Βασίλειος MD PhD

Χειρουργός Οφθαλμίατρος
Διευθυντής Β’ Οφθαλμολογικής Κλινικής
Metropolitan Hospital

lens, contact lens, eyes lens-4818784.jpg

Κίνδυνος μόλυνσης

Όλες οι παραπάνω δραστηριότητες, αυξάνουν τον κίνδυνο μόλυνσης από μικροοργανισμούς ( μικρόβια, αμοιβάδες, μύκητες κτλ.) του κερατοειδούς. Τα συμπτώματα της κερατίτιδας συμπεριλαμβάνουν πόνο, αίσθημα ξένου σώματος, φωτοφοβία, ερυθρότητα και δακρύρροια. Στις περισσότερες των περιπτώσεων οι παθογόνοι μικροοργανισμοί που προκαλούν κερατίτιδα είναι κοινά μικρόβια που αντιμετωπίζονται με τοπική αγωγή αντιβιοτικών κολλυρίων. Πάντοτε όμως υπάρχει η πιθανότητα λοιμώξεων από αμοιβάδες ή μύκητες, όπου η θεραπεία είναι συνθέτη και χρίζει ιδιαίτερης ιατρικής περίθαλψης. Μια τυχόν κερατίτιδα μπορεί να προκαλέσει απώλεια όρασης και κάποιοι ασθενείς να καταλήξουν ακόμη και σε μεταμόσχευση κερατοειδούς για την αποκατάσταση της όρασής τους.

Γιατί όμως οι χρήστες φακών επαφής έχουν μεγαλύτερο κίνδυνο να αναπτύξουν κερατίτιδα;

Μετά την δεκαετία του 1980, που οι φακοί επαφής μπήκαν στην καθημερινότητα εκατομμυρίων ανθρώπων, παρατηρήθηκε αύξηση των λοιμώξεων. Αυτό έχει αποδοθεί σε δύο κυρίους λόγους, που είναι οι εξής:

  1. Μεταξύ του φακού επαφής και της επιφάνειας του κερατοειδούς υπάρχει μια λεπτή στοιβάδα δακρύου, λόγω όμως της παρουσίας του φακού επαφής περιορίζεται σημαντικά η απομάκρυνσή του από τους βλεφαρισμούς. Κατά συνέπεια αυτή η στάση των δακρύων ευνοεί την ανάπτυξη μικροοργανισμών που είναι σε άμεση επαφή με τον κερατοειδή.
  2. Η τριβή του φακού επαφής με την επιφάνεια του κερατοειδούς έχει συνέπεια την απόπτωση του επιθήλιου που αποτρέπει ως ασπίδα προστασίας στη διείσδυση μικροοργανισμών στον κερατοειδή.

Οι πιθανότητες για την ανάπτυξη κερατίτιδας, αυξάνονται για τους χρήστες φακών επαφής όταν αυτοί κοιμούνται με τους φακούς και όταν ενώ τους φορούν κάνουν μπάνιο ή χρησιμοποιούν πισίνες.

Πως να προστατευτώ από τις μολύνσεις;

  • Αποφύγετε την χρήση φακών επαφής κατά τη διάρκεια του ύπνου.
  • Μην χρησιμοποιείτε φακούς επαφής στην θάλασσα ή σε πισίνες
  • Προτιμήστε ημερήσιους φακούς επαφής που αποδεδειγμένα είναι ασφαλέστεροι.
  • Σε περίπτωση πόνου, φωτοφοβίας, αίσθημα ξένου σώματος, δακρύρροια και ερυθρότητα επισκεφτείτε άμεσα τον πλησιέστερο οφθαλμίατρο.

Κλινική

Εξοπλισμός τελευταίας τεχνολογίας & χειρουργείο ευρωπαϊκών προδιαγραφών με τα πλέον σύγχρονα μηχανήματα.

Πριν & μετά

Ιατρός που θα απαντήσει σε κάθε σας απορία και θα σας παρέχει την βέλτιστη θεραπεία. Δίπλα σας πριν & μετά το χειρουργείο σας.

Έρευνα

Πάνω από 100 δημοσιεύσεις σε έγκριτα επιστημονικά περιοδικά σε συνεργασία με κορυφαίους επιστήμονες στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

Προσωπικό

Έμπειρο & εξειδικευμένο προσωπικό, απαραίτητο για την καλύτερη δυνατή εμπειρία των ασθενών σε όλη την διάρκεια της θεραπείας.

Διεύθυνση

Metropolitan Hospital
Β’ Οφθαλμολογική Κλινική Ισόγειο
Εθνάρχου Μακαρίου 9
Νέο Φάληρο, 18547

Τηλέφωνο ραντεβού

6938830722

Επείγοντα

6944326680

Email

Email Γραμματείας:
[email protected]
Email Ιατρού:
[email protected]